Recomandari in situatii de urgenta

Recomandari in situatii de urgenta

08.01.2014 18:00

 

​​​​

REGULI DE PREGĂTIRE ANTISEISMICĂ, PROTECŢIE, COMPORTARE ŞI 
ACŢIUNE A POPULAŢIEI ÎN CAZ DE CUTREMUR 

 Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta reaminteste urmatoarele obligatii legale ce revin persoanelor fizice: 

 a) sa-si insuseasca metodele de protectie si regulile de comportare in cazul producerii unei situatii de urgenta specifice si sa participe la activitatile organizate, potrivit legii, in acest scop; 

 b) in situatia producerii unei situatii de urgenta specifice, cetatenii sunt obligati sa participe la actiunile de interventie pentru care sunt solicitati si sa se conformeze masurilor si dispozitiilor stabilite de autoritatile centrale si locale.​

Totodata, prezentam principalele reguli de pregatire antiseismica, protectie, comportare si actiune a populatiei in caz de cutremur si/sau alunecari de teren: 

 1) Protectia antiseismica in interiorul locuintei sau locului de munca 

 Masuri de pregatire a locului de munca sau locuintei pentru prevenirea distrugerilor provocate de efectele unui seis m: 

 - evitarea aglomerarii spatiilor de la locul de munca sau din locuinta cu piese de mobilier sau aparatura instabile la seism si amplasate in vecinatatea locurilor in care se aglomereaza de obicei familia, sau in spatiul de l ucru; 

 - asigurarea pieselor de mobilier grele, zvelte, suprapuse si inalte, intre ele si prin prindere de un perete, grinda solida in locurile unde se aglomereaza de obicei persoane la locul de munca sau in familie; 

 - amplasarea obiectelor fragile si valoroase intr-u n loc mai jos si sigur;

 - amplasarea vaselor cu chimicale, combustibili in dulapuri in care sa nu se poatarasturna, in incaperi in care nu se locuieste si nu exista pericolul de contaminare si de incendiu;

 - asigurarea usilor dulapurilor cu inchizatori eficiente la oscilatii, astfel incat deplasarea veselei depozitate sa nu produca accidente;

 - procurarea in locuinta a cel putin unui extinctor si amplasarea acestuia intr-un loc cunoscut si accesibil in orice moment, langa sursele potentiale de incendiu; invatati utilizarea acestuia;

 - retinerea locului de amplasare a comutatoarelor, sigurantelor, robinetelor generale si locale pentru apa, gaze si electricitate si a modului lor de manevrare, astfel incat, la nevoie, dupa seism, sa puteti lua masurile minime de interventie de urgenta - inchidere/deschidere;

 - pastrarea la indemana o unei truse de scule adecvate.

 2) Reguli de comportare rationala, individuale si de grup: loc de munca, familie, pe strada, in timpul producerii seismului

 1. Pastrati-va calmul, nu intrati in panica, linistiti-i si pe ceilalti, protejati copiii, batranii si femeile. Nu va speriati de zgomotele din jur.

 2. Preveniti tendintele de a parasi camera sau locuinta, deoarece faza seismica initiala are o durata redusa, astfel incat tocmai faza puternica a miscarii seismice va poate surprinde pe scari, holuri, paliere, in aglomeratie si panica, conducand la accidente grave, nedorite.​


 Atentie!

 Scarile sunt elemente de constructii foarte sensibile la deplasarile diferentiate ale etajelor

si, chiar daca ar rezista, deplasarea persoanelor pe scari sub efectul oscilatiei seismice este

extrem de periculoasa. Chiar daca iesirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuinta parter

ar fi in principiu posibila si fezabila in scurt timp, in special pentru persoane tinere, afara

sunt multe alte riscuri: calcane si cosuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.

 

 3. Ramaneti in incapere sau locuinta, departe de ferestre care se pot sparge si va pot accidenta, protejati-va sub o grinda, toc de usa solid, sub un birou sau masa care sunt suficient de rezistente spre a va feri de caderea unor obiecte, mobile suprapuse, lampi, tencuieli ornamentale etc. In lipsa unor astfel de posibilit ati va puteti proteja stand la podea langa un perete solid, pe genunchi si coate, cu fata in jos iar cu palmele impreunate va veti proteja capul, ceafa, iar cu antebratele pe lateral capul. Aceasta recomandare implica o

cunoastere prealabila a acelor elemente de constructie rezistente, prin consultarea unui

specialist atestat.

 4. Daca este posibil, inchideti sursele de foc cat puteti mai repede iar daca a luat foc ceva interveniti imediat dupa ce a trecut socul puternic.

 5. Nu fugiti pe usa, nu sariti pe fereastra, nu alergati pe scari, nu utilizati liftul, evitati aglomeratia, imbulzeala, iar daca este posibil deschideti usa locuintei spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, in vederea evacuarii dupa terminarea miscarii seismice.

 6. Nu alergati in strada!

 7. Daca va aflati in afara unei cladiri, deplasati-va cat mai departe de cladire, feriti-va de

tencuieli, caramizi, cosuri, parapete, cornise, geamuri, ornamente care de obicei se pot

prabusi in strada. Nu fugiti pe strada, deplasati-va calm spre un loc deschis si sigur.

 8. Acordati prim ajutor persoanelor ranite.

 9. In cazul in care sunteti surprinsi de caderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier

rasturnate, cautati sa va protejati capul si membrele sau sa va asigurati supravietuirea;

ulterior veti cauta sa alarmati prin diferite metode vecinii cat si echipele de salvareinterventie

de prezenta dvs.

 3) Comportarea dupa producerea unui cutremur:

 1. Nu parasiti imediat spatiul, camera, apartamentul, cladirea in care v-a surprins seismul. Acordati mai intai primul ajutor celor afectati de seism. Calmati persoanele intrate in panica sau speriate, in special copiii de varsta mai frageda.

 2. Ajutati pe cei raniti sau prinsi sub mobilier, obiecte sau elemente usoare de constructii, sa se degajeze. Nu miscati ranitii grav - daca nu sunt in pericol imediat de a fi raniti suplimentar din alte cauze - pana la acordarea unui ajutor sanitar-medical calificat.

 3. Ingrijiti-va de siguranta copiilor, bolnavilor, batranilor, asigurandu-le imbracaminte si incaltaminte corespunzatoare sezonului in care s-a declansat seismul, in vederea unei eventuale evacuari din locuinta sau cladire pentru o perioada anume, de la cateva ore la cateva zile.

 4. Nu utilizati telefonul decat pentru apeluri la salvare, pompieri sau de catre organismul cu insarcinari oficiale in privinta interventiei post-dezastru, in cazuri justificate, spre a nu bloca circuitele telefonice.

 5. Daca s-a declansat un incendiu, cautati sa-l stingeti prin forte proprii.

 6. Verificati preliminar starea instalatiilor electrice, gaze, apa, canal, verificati vizual starea constructiei in interior. In cazul constatarii de avarii, inchideti alimentarea locala sau generala si anuntati unitatea pentru interventie. Nu folositi foc deschis.

 7. Parasiti cu calm cladirea, fara a lua cu dvs. lucruri inutile, dar verificati mai intai scara si drumul spre iesire spre a nu va expune la pericole.

 8. Pentru orice eventualitate, preveniti ranirea provocata de caderea unor tencuieli, caramizi etc. la iesirea din cladire utilizand o casca de protectie sau in lipsa acesteia un scaun/taburet ori alt obiect protector: geanta, ghiozdan, carti groase etc.

 9. Daca la iesire intalniti usi blocate, actionati fara panica pentru deblocare. Daca nu reusiti, iar acestea au vitraje, procedati cu calm la spargerea geamului si curatirea ramei si a zonei de cioburi, utilizand un scaun, o vaza etc. Daca se constata ca in ascensor sunt persoane blocate, linistiti-le, mai intai, dupa care solicitati concursul persoanelor autorizate.

 10. Evitati cladirile grav avariate, cu exceptia unor cazuri de ajutor sau salvare, masuri ce trebuie intreprinse cu un minimum de masuri de securitate si fara riscuri inutile. Evitati sa fiti confundat cu raufacatorii patrunsi in astfel de cladiri, nu aglomerati fara rost zonelecalamitate.​

11. Ajutati echipele de interventie pentru ajutor sau salvare.

12. Ascultati numai anunturile posturilor de radioteleviziune nationale si recomandarile de actiune imediata ale organelor in drept.

13. Fiti pregatiti psihic si fizic pentru eventualitatea unor socuri ulterioare primei miscari seismice - asa numitele replici -, fara a intra in panica. Nu dati crezare zvonurilor care apar frecvent imediat dupa seisme, chiar daca aparent sunt vehiculate de asa-zisi specialisti!

14. La evacuare dati prioritate celor raniti sau copiilor, batranilor, femeilor si ascultati intocmai recomandarile salvatorilor.

15. Experienta cutremurelor precedente a dovedit ca este util sa aveti cunostinte necesare supravietuirii pana la interventia echipelor de salvare in cazul unei situatii extreme in care, de exemplu, ati fi surprinsi sub niste daramaturi, mobilier rasturnat sau intr-o camera, incinta, ascensor etc. blocata, prin intepenirea usilor sau din alte cauze.

16. In primul rand trebuie sa fiti calmi, sa ii linistiti pe cei socati, sa nu permiteti reactii de panica, sa acordati primul-ajutor celor raniti iar daca dumneavoastra sau alta persoana din grup are posibilitatea de miscare sa faceti un mic plan de salvare. Deblocarea caii de acces se poate incerca numai daca prin aceasta nu se inrautateste situatia - de exemplu prin miscarea daramaturilor sau a mobilierului.

O varianta clasica de comunicare cu cei din afara, este sa bateti la intervale regulate cu un obiect tare in conducte invecinate sau in peretii incintei, iar daca ati stabilit contactul verbal, furnizati informatiile cerute si cereti primul ajutor necesar. Inspectoratul judetean/local pentru Situatii de Urgenta va concentra personal specializat si aparate de ascultare ca sa identifice locurile cu persoane blocate.

Nu va preocupati de durata timpului scurs pana la salvare, deoarece in astfel de conditii, desi timpul pare nesfarsit, corpul uman isi mobilizeaza resurse nebanuite pentru a trece peste o perioada critica. In acest mod se explica durate extreme de rezistenta de sute de ore in conditii de blocare la cutremur a unor persoane aparent fragile, inregistrate in tara noastra in 1977 si in mod similar in intreaga lume.

4) Masuri de verificare a starii cladirii / locuintei dupa producerea seismului:

- Dati concursul dvs. organizatiilor de interventie post-seismica pentru analiza starii constructiilor, precum si pentru celelalte activitati intreprinse de organele in drept.

- Verificati mai intai afara si apoi cu precautii si in interior starea locuintei, a cladirii pentru a vedea avariile. Dupa primele observatii proprii, este bine sa va adresati unui specialist-expert autorizat in constructii pe care il cunoasteti din timp, sau cu care aveti o intelegere sau un contract pentru astfel de situatii - in cazul institutiilor sau firmelor.

Daca starea structurii constructiei prezinta avarii evidente iar echipele autorizate nu au sosit inca, solicitati institutiilor abilitate evaluarea de catre specialisti a starii post-seismice a structurii cladirii si aveti in vedere continuarea ulterioara a operatiunilor de proiectare si executie a reparatiilor si consolidarilor, cu concursul asociatiei de proprietari sau locatari.

- In cazul in care cladirea in care locuiti este intr-o stare de avariere a structurii evaluata de specialistii abilitati legal ca fiind grav afectata de cutremur, va trebui sa respectati dispozitiile legale si sa va adaptati la conditiile de sinistrat. In acest sens organele administratiei publice locale vor lua masurile de relocare.

- Daca ati contractat o asigurare la o societate de profil, informati-va cum trebuie sa procedati pentru inregistrarea in termen legal a daunelor complete produse de cutremur, in vederea solicitarii despagubirilor.​ 

​ 

 
 ​


 

 

 

 

Cod rosu pentru judetul Giurgiu!Cod rosu pentru judetul Giurgiu!<div class="ExternalClassAEC46F59F75D437A80E18CB237B6923C"><p>Sambata, 1 iulie, in judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Calarasi, Ialomita, Galati, Braila, Vaslui si Iasi, precum si in municipiul Bucuresti si in zona joasa de relief a judetelor Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau, Vrancea, Bacau si Neamt, se vor inregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent intre 38 si 41 de grade, iar in sudul Olteniei si al Munteniei valorile termice vor urca spre 42…44 de grade. Indicele temperatura-umezeala (ITU) se va situa frecvent, dupa-amiaza, intre 82 si 84 de unitati, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.</p></div>
Cod galben ninsoareCod galben ninsoare<div class="ExternalClassEDE1F5AD74DE4976920799FDDC4B7B10"><p>A fost emisa o atentionare meteo cod galben valabila intre 8 februarie, ora 10 - 9 februarie 2017, ora 9. Fenomenele vizate sunt ninsori local insemnate cantitativ si temporar viscolite. Printre judetele avertizate se afla si Giurgiu.</p></div>

 

 

 

 

Unde sunt afisate informatii despre evenimente meteorologice?Unde sunt afisate informatii despre evenimente meteorologice?<div class="ExternalClass65866DF21CCA40B585F5B37FC3C0F14F"><p>Informatiile sunt afisate in sectiunea "Avertizari".<br></p></div>

 

 

Contact

 

 

Informare Preventiva

 

 

 

Situatii de urgenta

 

 

 

Links